Workshop over ‘Verloren Tweelingen’ en het ‘Lost Twin Syndrome’

Wetenschappelijk onderzoek (Taylor, 2022) toont aan dat in ongeveer 36% van de gevallen waarbij een vrouw zwanger is van een tweeling een van beide foetussen het niet haalt. Volgens sommige onderzoekers stijgt het aantal vrouwen waarbij ‘multiple pregnancy’ voortijdig onderbroken wordt nog steeds. Een duidelijke wetenschappelijke verklaring is hiervoor nog niet. (Tweeling bij IVF)=invetro fetalisatie, is het percentage nog veel hoger.

Alfred R. Ausserman (2014) beweert dat zelfs 1 op de 10 mensen aanvankelijk een deel van een tweeling was (zie https://www.youtube.com/watch?v=YPD6-XsZ84I).

Bij hooggevoelige mensen zou dat percentage zelfs nog hoger zijn en bijna een op drie bedragen.

(Boek drama in de moederschoot)

De twee bovenstaande tekeningen staan voor (respectievelijk) de mens die wij kennen in zijn fysieke verschijning en een energetische mens die we niet kunnen zien. Voor veel ‘verloren tweelingen’ is dat voelbaar. Kinderen die onderhevig zijn aan het ‘lost twin syndrome’ laten dit vaak zien.  Voor ouders is het echter moeilijk voor te stellen dat hun zoon/dochter er een is van een verloren tweeling. Vaak weten ze het niet eens en hebben ze nooit geleerd om dit ‘energetisch veld’ te voelen. Ook iets wat jullie wil laten ervaren. Hoe kan je het energetische veld voelen van een mens die zijn broer of zus heeft verloren tijdens de tijd in de baarmoeder.

 

Ron Borsboom is lang bezig geweest met de wijze waarop dit veld aan een mens kan worden waargenomen. Het is bijvoorbeeld zichtbaar door de manier van lopen of de stand van het hoofd of hoe iemand je aankijkt. Ook dat ik uit de middellijn wordt weg getrokken.

Het fenomeen is vaak ook waarneembaar via trancewerk – in hypnotherapie – of tijdens het werk met familieopstellingen. (Ausserman drama in de moederschoot)

Ron Borsboom gaat in gesprek met cliënten over hun (pre)(peri)natale ervaringen en vindt dat er meer aandacht besteed mag worden aan het feit dat veel mensen steeds een groot gemis voelen zonder daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden te hebben. Dit geeft over het algemeen een groot disfunctioneren. Een aantal van zijn cliënten waren al bij veel therapeuten zijn geweest vooraleer ze in contact kwamen met het fenomeen van ‘verloren tweelingen’. Een treffende uitspraak van een van zijn ex-patiënten: ‘ze zoeken een speld in een hooiberg, maar bij jou heb ik na de sessie gedanst’.

De vrouw had een chronische depressie en ook suïcideneigingen, maar is daar door een juiste begeleiding en het begrijpen van de mogelijke vroegkinderlijke aspecten al heel lang  van af, ze had ook geen terugval meer.

Methode

In deze workshop zal het fenomeen van ‘Lost Twin Syndrome’ besproken worden. De trainer is ervaringsdeskundig en zal enkele praktische handvaten aanreiken. Hij gaat met de thematiek van verloren tweelingen aan de slag aan de hand van eigen ervaringen als therapeut, casuïstiek, illustraties en oefeningen.Natuurlijk ook ervaring opgedaan in cursussen en sessies met zich zelf en cliënten

Een paar kenmerken van verloren tweelingen:

  • Jezelf vaak alleen voelen
  • Moeilijk keuzes kunnen maken
  • Hooggevoelig zijn
  • De dingen tegelijkertijd doen
  • Problemen hebben met relaties
  • Veel ideeën hebben, maar maakt weinig afmaken
  • Een groot verlangen hebben, maar niet weten waar je naar verlangt
  • Over het algemeen een grote empathie bezitten
  • Interesse in de dood hebben
  • Ook interesse in een ‘andere wereld’ hebben

Doelgroep

Al wie interesse heeft in de thematiek van ‘verloren tweelingen’ en hulpverleners in het bijzonder. Als je hier iets in herkent of  ziet bij mensen in je omgeving, is deze workshop wellicht interessant voor je.

Praktisch

Datum: zaterdag 10 januari
Uur: 09u30-16u30
Locatie: ontmoetingskerk Meerkollaan 3 eindhoven

Prijs:
Inbegrepen: drank, fruit, koekjes, alle materialen
Niet inbegrepen: lunch, deze kan je zelf meenemen of je kan lunchen in één van de vele zaakjes vlakbij.

Inschrijven
: Via info@terreel.nl
Parkeren:: is in de buurt, voldoende aanwezig

Ron Borsboom is fysiotherapeut, craniosacraal- en fasciatherapeut, en babytherapeut. Hij specialiseerde zich in prenatale psychologie en het werken met (pre)(peri) natale imprints en -trauma’s. Het werken met verloren tweelingen heeft voor hem als ervaringsdeskundige en belangrijke plaats in zijn leven ingenomen.